Om du glömmer ett p-piller är det ingen fara, då tar du det så fort du kommer på det. Det är viktigt att om du glömt att ta ett p-piller och det gått över 12 timmar bör du skydda dig med t.e.x kondom 1 vecka efter den dagen, eftersom att skyddet kan vara till viss del försämrat. Märker du att du upprepade gånger glömmer att ta pillerna kan det vara bra att se över och hitta en ny preventivmedelsmetod, det finns otroligt många andra bra alternativ som p-stav, p-plåster, spiral etc.
Tips: Att sätta ett alarm varje dag vid samma tid är ett bra tips för att komma ihåg! Många ställer ett larm antingen på morgonen eller på kvällen, utgå ifrån vad som passar dig!
Beroende på vad det är för typ av preventivmedel behöver du lära känna det, det finns massa tips du kan få från ungdomsmottagningen, men alla är unika och med tiden kommer du lära dig hur din kropp fungerar och reagerar på just ditt preventivmedel. Inget preventivmedel är 100% säkert men tar du dem som de rekommenderas är de så säkra dem kan bli! Är du osäker kring könssjukdomar är det att föredra att du alltid använder kondom vare sig du går på preventivmedel eller inte. Kondom är det säkraste skyddet om det används på rätt sätt.
Om du oroar dig för att bli gravid trots att du använder skydd är det viktigt att påminna dig själv om att preventivmedel är väldigt effektiva när de används rätt. Försök att slappna av i vetskapen om att risken är minimal om du följer rekommendationerna och använder ditt preventivmedel korrekt.
Gå på de läkarbesök du kallas till, följ råden du får och var noga med exempelvis att ta dina p-piller vid samma tid varje dag eller att använda kondom hela tiden under samlag. Skulle risken att bli gravid vara stor hade inte dessa preventivmedel rekommenderats av vården, så försök att lita på att de är noggrant testade och säkra. Om rädslan ändå påverkar dig mycket kan det vara skönt att prata med en barnmorska för att få mer trygghet och information.
Om du är rädd för biverkningar men ändå vill ha skydd är det viktigt att prata med en barnmorska om din oro. På ungdomsmottagningen kan de hjälpa dig att hitta ett alternativ som passar dig, till exempel genom att kolla om du har ökad risk för blodpropp i släkten innan du provar vissa p-piller.
När du börjar med ett preventivmedel är det bra att ge det en chans i 2–3 månader för att se hur din kropp reagerar. Vissa biverkningar kan gå över med tiden, men om du mår dåligt, har minskad sexlust, blöder mycket eller upplever andra obehag kan du alltid gå tillbaka och testa något annat. Alla reagerar olika, och det finns många alternativ att välja mellan. Enstaka biverkningar kan vara hanterbara, men du ska aldrig behöva må dåligt av ditt preventivmedel. Det ska vara ett komplement som får dig att känna dig trygg och må bra, inte tvärtom.
Kondom! Kondomen är ett fantastiskt skydd och skyddar mot bland annat: klamydia, gonorre, mycoplasma, hepatit, hiv, de flesta sjukdomar. Det finns en otrolig mångfald på kondomer av olika smak och form, så det behöver inte vara något som är tråkigt!
Kom även ihåg: Testa dig! Hitta en UMO du trivs på där du kan testa dig regelbundet, de flesta könssjukdomar ger inga symtom, något som är viktigt att komma ihåg.