Ingen föds svartsjuk – det är något som oftast bottnar i tidigare erfarenheter. Om du upplever svartsjuka är det viktigt att först fråga dig själv: Finns det något konkret som visar att du har anledning att känna så, eller påminner detta om något du varit med om tidigare? Har du bevis för att din oro är befogad, eller är det en känsla baserad på gamla sår?

Om du märker att du känt likadant i tidigare relationer kan det vara värdefullt att reflektera över när du först upplevde svartsjuka. Vad var det som hände då? Det är viktigt att påminna dig själv om att detta är en ny relation och en ny person, inte samma situation som tidigare. Men om din partner faktiskt flörtar med andra framför dig eller beter sig på ett sätt som ger dig anledning att känna svartsjuka, då är det en känsla som är grundad i något verkligt och som bör tas på allvar.

Svartsjuka kan vara skadligt och i vissa fall även farligt. Om din partner är extremt svartsjuk och det påverkar dig negativt, är det viktigt att fråga dig själv om relationen är sund eller om den gör dig illa. Ingen ska behöva stanna i en relation där de känner sig kontrollerade eller begränsade av sin partners svartsjuka.

Om svartsjukan är mindre allvarlig kan det vara bra att prata med din partner om vad som triggar känslan. Vad har hen varit med om tidigare? Finns det något i ert förhållande som kan göras för att skapa mer trygghet? Samtidigt är det viktigt att du sätter tydliga gränser – för mycket svartsjuka kan leda till att relationen blir destruktiv. Om svartsjukan går överstyr och din partner försöker kontrollera dig, är det viktigt att förstå att det inte är ditt ansvar att ”fixa” problemet.

Osäkerhet i en relation grundar sig oftast i relationen till dig själv. Om du ofta känner dig otillräcklig kan det vara ett tecken på att du saknar en inre trygghet. Det är också lätt att sätta orimliga krav på sig själv eller jämföra sig med andra, särskilt i dagens samhälle där sociala medier förstärker känslan av att man aldrig är ”bra nog”.

För att komma till botten med osäkerheten kan du fråga dig själv: Varifrån kommer den här känslan? Finns det något i min bakgrund som gjort att jag känner mig otillräcklig? Ett bra sätt att stärka självkänslan är att be dina vänner berätta vad de uppskattar mest med dig. Att höra vad andra ser i dig kan hjälpa dig att börja se det själv. Det viktigaste är att bygga kärleken till dig själv – för när du känner dig trygg i dig själv, blir det lättare att känna dig trygg i en relation.

Ett av de bästa sätten att undvika onödiga konflikter är att inte prata när du är i affekt, det vill säga när du är upprörd, arg eller ledsen. Om du försöker ha en konversation medan du är mitt i dina känslor, är risken stor att det blir missförstånd eller att du säger något du ångrar. Ta en paus, andas, ring en vän eller skriv ner dina tankar innan du pratar med din partner.

När du sedan tar upp det, tänk på hur du formulerar dig. Undvik att anklaga eller skuldbelägga. Istället för att säga ”Du gjorde det här, och det sårade mig”, kan du säga ”Jag upplever just nu att det känns så här. Stämmer det?” Genom att avsluta med ”stämmer det?” skapar du en öppning för samtal istället för att din partner känner sig attackerad och går i försvar.

Om du känner dig ensam trots att du är i en relation, är det viktigt att fundera över varför. Är det din relation till dig själv som gör att du känner dig tom, eller är det din partner som är känslomässigt frånvarande?

En trygg relation ska inte få dig att känna dig ensam. Om du har en stark och trygg relation till dig själv, kommer du att kunna känna dig hel både med och utan en partner. Många försöker fylla en inre tomhet genom en relation, men om du känner dig ensam trots att du har en partner, kan det vara en signal om att du behöver arbeta med din egen självkänsla. Samtidigt är det viktigt att se över relationen – om din partner inte ger dig det stöd eller den närhet du behöver, kan det vara en indikation på att något saknas i relationen.

I nästan alla relationer finns det en viss obalans i hur mycket kärlek och engagemang som ges. Det betyder inte att kärleken inte är äkta, men det är sällan exakt lika mycket från båda håll hela tiden.

Om du känner att du älskar din partner betydligt mer än vad de älskar dig, kan det vara bra att fundera på om dina känslor delvis är kopplade till rädsla – rädsla för att förlora personen eller för att inte vara tillräcklig. Ibland kan vi tro att vi älskar någon väldigt mycket, men egentligen handlar det om att vi älskar hur vi mår i personens närhet.

Om du efter att ha reflekterat fortfarande känner att du älskar din partner mer än hen älskar dig, är acceptans ofta det enda alternativet. Du kan inte tvinga någon att älska dig mer, och det är viktigt att inte börja ändra på dig själv för att försöka vinna mer kärlek. Om du känner att obalansen gör dig olycklig, kan det vara värt att fundera över om relationen verkligen är rätt för dig.

Avundsjuka i vänskapsrelationer handlar ofta mer om vår egen självkänsla än om vänskapen i sig. När du känner avundsjuka är det ofta för att du ser något i din vän som du önskar att du själv hade – kanske utseende, framgång eller en viss egenskap.

Om du märker att du ofta jämför dig med dina vänner, försök att vända blicken inåt. Vad kan du göra för att bygga upp din självkänsla och känna dig mer nöjd med den du är? Ett bra sätt är att fokusera på dina egna styrkor och vad du uppskattar med dig själv. Påminn dig också om att ingen har allt – även de personer du avundas har sina egna osäkerheter och problem.

Om avundsjukan tar över och påverkar vänskapen, kan det vara värt att prata om det. Det kan kännas sårbart att erkänna avundsjuka, men i en sund vänskap kan ni stötta varandra och hjälpa varandra att se era unika värden.

Ibland möter vi någon som pratar ett helt annat känslospråk än vi själva, och det är okej. Det betyder inte att ni är oförenliga, utan att ni kanske behöver justera er kommunikation. Be din partner att förklara mer eller visa känslorna tydligare. Men ibland, trots all ansträngning, når man en punkt där man inte helt förstår varandra – och det är också okej. Acceptans är nyckeln här. När du kan tänka: “Okej, vi är olika, och jag kanske aldrig fullt ut kommer att förstå, men det är också en del av varför jag älskar denna person”, då släpper mycket av frustrationen. Låt det inte bli en tyngd – gör det till något ni kan skratta åt tillsammans. Humor är ett underbart sätt att avdramatisera det som annars kan bli en konflikt.

Det är lätt att hamna i en obalans där du känner att du är den som ständigt ger medan din partner tar. Men här är något viktigt: de flesta av oss ger det vi själva önskar få tillbaka. Därför är det bra att stanna upp och fråga dig själv: “Vad är det jag verkligen behöver, och hur kan jag ge det till mig själv först?” Om du känner att du inte får tillbaka det du behöver, är kommunikation nästa steg. Våga vara tydlig med dina behov. Om det inte leder till förändring, pröva att härma din partners beteende under en kort tid – inte som ett spel, utan som ett experiment för att se vad som händer. Ibland kan det vara en ögonöppnare, både för dig själv och för din partner. Men om obalansen fortsätter och du mår dåligt i relationen, behöver du ställa dig frågan: “Är detta verkligen bra för mig?”

Det gör ont att bli sårad av någon man älskar, men den första nyckeln till läkning är att våga säga det högt. “Det där gjorde ont.” Att sätta ord på smärtan gör den lättare att hantera. Men här kommer också självreflektion: Varför sårade detta mig så mycket? Är det något från mitt förflutna som triggas? Det är inte ditt fel att du blev sårad, men du har makten att avgöra hur du ska hantera det. Tillåt dig själv att känna allt – gråt, skriv ner dina tankar, prata med en vän. Det är genom att känna som vi kan läka.

För att kunna uttrycka vad vi känner, behöver vi först förstå oss själva. Och här är kärnan: vi måste bygga en stark relation till oss själva innan vi fullt ut kan ge oss in i en relation med någon annan. Att ständigt söka bekräftelse utifrån gör att vi tappar kontakten med vårt inre. Men genom att sakta ner och göra saker som för oss närmare oss själva – som att skriva dagbok, meditera, yoga, eller bara ta promenader i naturen – blir det lättare att förstå vad vi känner och varför. När vi lär känna oss själva kan vi säga: “Det här är jag. Det här är vad jag behöver.” Och det är en styrka som ingen kan ta ifrån dig.