För att bygga en stark och hållbar kärleksrelation är det viktigt att först ha en stabil grund i sig själv. Det är lätt att gå in i en relation och låta den andra personen bli ens allt – att ständigt tänka på vad hen känner och tycker, samtidigt som man omedvetet förlorar sig själv. När vi saknar en trygg relation med oss själva, kan vi istället börja söka den tryggheten hos vår partner. Problemet med det är att om relationen tar slut, känns det som att hela världen rasar, eftersom vi har placerat vår grundtrygghet utanför oss själva.

Det finns många sätt att stärka sin inre trygghet. Till exempel kan yoga hjälpa oss att landa i kroppen och komma närmare vårt inre. Meditation och att skriva ner sina tankar och känslor är också kraftfulla verktyg för att förstå sig själv bättre. Om man har varit med om trauman som gör det svårt att känna inre trygghet, kan det vara värdefullt att söka stöd – antingen genom en psykolog eller genom organisationer som erbjuder gratis hjälp. Att bära på obearbetad smärta kan göra att vi tappar bort oss själva, och därför är det viktigt att ta hand om den delen av oss som har blivit sårad – vår inre lilla flicka.✨

Tips att testa för att stärka din inre trygghet:
🧘‍♀️ Yoga
🧘‍♂️ Meditation
📖 Skriv ner dina tankar och känslor

En av de viktigaste ingredienserna i en relation är kommunikation – att verkligen kunna prata med varandra och att våga vara ärlig. När båda parter känner sig trygga och har tillit till varandra blir kommunikationen oftast lättare, eftersom det minskar risken för missförstånd. Det är när kommunikationen upphör som relationen kan börja skava på riktigt.

Men en sund relation bygger på mer än bara kommunikation. Kärlek och respekt är också avgörande. Genom ömsesidig respekt ser vi till att inte göra saker vi egentligen inte är bekväma med, bara för att göra vår partner glad. Samtidigt kan det vara svårare att sätta gränser om man tidigare har upplevt att ens egna gränser inte har respekterats. Därför är det så viktigt att bygga upp en stark självkänsla och påminna sig själv om att man är värd respekt – både från sin partner och från sig själv.

Hur du visar genuin uppskattning för din partner beror mycket på vem hen är som person. Vi uttrycker och tar emot kärlek på olika sätt, och det kan vara hjälpsamt att förstå din partners kärleksspråk. Kanske älskar din partner att få komplimanger, medan du själv föredrar fysisk närhet – du vill mysa, medan hen gärna vill höra hur snygg hen är idag.

För att visa din partner uppskattning på ett sätt som verkligen landar, är det viktigt att ta reda på vad hen behöver för att känna sig älskad. Men oavsett kärleksspråk finns det några grundläggande sätt att visa uppskattning som alltid är värdefulla: att verkligen se, lyssna på, bekräfta och finnas där. Alla människor vill känna sig sedda och hörda – även om vi inte alltid säger det högt.

För att kunna vara en bra partner behöver du först ta hand om dig själv – det innebär att förstå och möta dina egna behov innan du kan finnas där för någon annan. Att våga uttrycka vad du behöver i en relation är avgörande, och på samma sätt är det viktigt att vara nyfiken på din partner. En enkel men kraftfull fråga att ställa är: ”Vad behöver du för att känna dig älskad av mig?” Genom att aktivt lyssna och ta reda på vad som är viktigt för din partner, undviker ni missförstånd och kan skapa en relation där båda känner sig trygga och sedda.

Kommunikation är en nyckelfaktor – om vi hela tiden gissar oss fram till vad den andra vill och tänker, blir det lätt problem. Men för att kunna uttrycka dina behov till din partner måste du först själv förstå vad du behöver. Tänk på det som på ett flygplan – du måste sätta på din egen syrgasmask innan du hjälper någon annan. Om du är helt dränerad och bara har några droppar energi kvar, har du inget att ge vidare.Det är också viktigt att förstå att behoven i en relation förändras över tid. I vissa perioder kanske du behöver mer stöd, och i andra perioder är det din partner som behöver mer. Och det är helt okej! En relation fungerar sällan som en perfekt 50/50-fördelning hela tiden. Det viktiga är att vara lyhörd och checka in med varandra regelbundet – ”Hur mår du idag?””Vad behöver du just nu?” På så sätt kan ni möta varandra där ni är och skapa en trygg och balanserad relation.

Det är så viktigt att låta dina vänner veta hur mycket de betyder för dig. Ofta tänker vi fina saker om våra vänner, men glömmer att säga dem högt. Så om du känner tacksamhet över en vänskap eller om någon gör dig lycklig – säg det! Berätta hur mycket du uppskattar personen och hur glad du är över att ha hen i ditt liv.

Utöver ord handlar vänskap också om handling. Att verkligen se, lyssna och bekräfta en vän visar att du finns där, vilket är något alla människor behöver. Visa din omtanke genom att prioritera tid tillsammans och genom små gester av kärlek och stöd.

Men glöm inte balansen! Det är fint att ge av sig själv, men du behöver också spara kärlek och tid till dig själv. En bra vänskap är en där båda får ge och ta, utan att någon bränner ut sig.

En osund relation känns ofta i magen innan vi ens vågar erkänna det för oss själva. Några tydliga varningstecken är om du känner dig illa behandlad, inte blir respekterad, eller ständigt går runt med en klump i magen. Det kan också handla om att du är rädd för din partners reaktioner, känner att du måste trippa på tå eller inte vågar vara dig själv. Om personen växlar mellan att vara väldigt gullig och sedan iskall, eller om det förekommer psykiskt eller fysiskt våld, är det tydliga signaler på att relationen är skadlig. Och det spelar ingen roll om våldet är psykiskt eller fysiskt – båda är lika skadliga.

Att lämna en osund relation börjar med att våga se sanningen och erkänna att den inte är bra för dig. Det kan vara svårt, särskilt om du längtar efter kärlek och därför blundar för det som gör ont. Men ingen förtjänar att vara i en relation där man inte mår bra. Om du känner att något är fel, prata med en vän eller någon du litar på – du ska inte behöva bära det ensam. Att ta sig ur en destruktiv relation är svårt, och ofta behövs stöd utifrån. Ensam är inte stark i sådana situationer, och att ha någon vid sin sida som peppar och stöttar kan vara avgörande för att ta sig ur.

Tillit är grunden i alla sunda relationer. Utan den vågar vi inte vara oss själva, och då börjar vi anpassa oss, trippa på tå och förlora oss själva. Om tilliten väl har brutits är det som att ett glas har krossats – du kan limma ihop det och använda det igen, men sprickorna kommer att synas. Det betyder inte att det är omöjligt att bygga upp tilliten igen, men det kräver att båda parter är villiga att arbeta för det.

Det viktigaste är öppen kommunikation. Det handlar om att våga prata om vad som hänt, hur det kändes och vad du behöver för att känna dig trygg igen. Att kunna säga: ”När det här hände kände jag så här. Jag behöver detta för att känna mig trygg. Vad kan vi göra tillsammans för att bygga upp tilliten igen?” är en bra start. Tillit tar tid att bygga upp, och båda måste aktivt vilja laga det som gått sönder.

Om du tidigare har varit med om svek, vare sig det gäller familj, vänner eller tidigare relationer, är det lätt att omedvetet bära med sig det in i nya relationer. Ofta hamnar man då i liknande situationer igen och igen, tills man lär sig vad man behöver. Att våga vara sårbar och berätta för din partner vad du varit med om kan hjälpa. Om du exempelvis har upplevt otrohet tidigare kan du säga: ”Det här har hänt mig, och det påverkar mig. Ibland blir jag misstänksam, men jag vill inte vara det. Om det händer, kan du ha förståelse för det?”

Men det är också viktigt att förstå att det i grund och botten är ditt eget ansvar att läka. Din partner kan stötta dig, men det är inte deras uppgift att laga det som andra har skadat. Om du är i en sund relation kommer din partner att vilja hjälpa dig att känna dig trygg, men du måste också arbeta på det själv.

Det finns ett talesätt som säger: ”Antaganden är orsaken till att det går åt helvete.” Och det ligger mycket sanning i det. När vi har otydliga förväntningar på en relation, eller antar att vår partner ska förstå vad vi vill utan att vi pratar om det, leder det ofta till besvikelse.

Det bästa sättet att ha realistiska förväntningar är att ta en dag i taget. Självklart kan du drömma och planera framtiden, men det är viktigt att ni båda ser samma bild. Ibland skapar vi en fantasibild av hur vi vill att relationen ska vara, utan att faktiskt prata om den – och när den då inte blir som vi föreställt oss, blir vi besvikna. Därför är det bättre att vara tydlig och kommunicera. Vill du till exempel åka på en resa tillsammans? Berätta det. Vill du ses en kväll? Säg vad du har tänkt dig och fråga vad din partner vill. När ni båda vet varandras förväntningar, ökar chansen att de faktiskt infrias.

Det är också viktigt att förstå att ingen partner kan uppfylla alla dina behov hela tiden. Besvikelse är en naturlig del av alla relationer, och det är viktigt att kunna hantera det utan att känna att relationen är misslyckad. En relation handlar inte om att ständigt få exakt det man vill ha, utan om att hitta en balans där båda mår bra.